De dorpjes, er zijn er vele. De ene nog mooier dan de andere. Vaak zeer toeristisch maar soms ook heerlijk landelijke rust.

CASTLE COMBE

Avebury.

Klein leuk dorpje met als hoofdbezienswaardigheid de STONEHENGE (niet die beroemde die nabij London ligt)

Lacock, dorpje van Harry Potter en nog veel meer films zijn hier opgenomen.

Bath.

Hier hebben we ons beperkt tot een bezoek aan de Romeinse baden. Van de stad hebben we weinig gezien. Wel zijn we naar het Sham Castle geweest dat je kunt vinden op de kastelenpagina.

De entree voor de baden bedraagt £ 16,50 en dat is niet goedkoop maar redelijk eenmalig te zien in de wereld.

Zoals al aangegeven zijn we een week in Bristol geweest om vandaar de diverse uitstapjes te maken. Deels vind je op deze pagina, andere bezienswaardigheden vallen onder Abbey, Kastelen of dorpjes e.d.

Net als in Oxford heeft ook Bristol een Covered Market. Een hal vol met eetgelegenheden en andere aparte kleine winkeltjes. (foto's boven)

Na een week verlaten we Bristol en rijden richting Cheltenham maar onderweg maken we nog een aantal stops. Bijvoorbeeld in Wotton under Edge. Reden voor het bezoek is the Old Ram Ïnn (foto beneden) De eigenaar is na wat meer dan 30 jaar gevlucht omdat er een geest door het huis zou dwalen. Het is te koop dus.....

Dan verder naar SHARPNESS voor het schepenkerkhof. Purton Ships Graveyard.

Rij via Berkeley naar Sharpness. Neem daar de Bridgeroad die na korte tijd eindigt. Parkeer de auto bij het bord Marina en vlakbij een monument. Loop het licht steigend deels verharde pad naar de haven. ( mag en kan niet met auto, is alleen voor mensen die er een boot hebben) Ga door de haven over het bruggetje en volg dan het kanaal met rechts van je het water. 

Na enige tijd zie je een toren, waar deze voor gedient heeft word op een bord uitgelegd. Na iets meer dan 1/2 uur staat links een bord met tekst van de Graveyard. De rustplaats voor 20 schepen uit einde 1800 tot midden 1900 waarvan soms nog wat over is, als het van hout was, soms staat alleen nog maar het bordje met daarop het schip dat hier gelegen heeft. Verder een aantal metalen boten, althans wat er van over is, en heel wonderbaarlijk 6 stuks van beton. Ja? Beton dat vaart toch niet? Het lijken wel tankers. Zijn ze vol gestort? Wel is er iets te lezen dat deze boten de erosie tegen houden dus waarschijnlijk zijn ze vroeger nadat ze geborgen zijn vol met cement gestort? Navraag levert een antwoord op deze vraag: ja er zijn in het verleden boten van beton gemaakt. Met name in de tijden dat staal duur was zoals rond de twee wereldoorlogen.

Neem 2 uur de tijd voor dit waarbij ook de mooie wandeling naar het kerkhof en terug. Mocht je niet willen wandelen dan is het ook mogelijk om vanaf de andere kant erheen te gaan. Dan is het nog geen 5 minuten. Maar dan mis je een mooie wandeling en de vele longboats die over de smalle kanalen passen. De route naar deze alternatieve startplaats is via Slimbridge en Shepherds Patch.

De volgende dorpjes hebben we vanuit Cleeve Hill (Cheltenham) gedaan.

Wellicht het mooiste dorpje van the Cotswold is Broadway.

Niet ver van dit mooie dorpje verwijderd kan je naar BROADWAY TOWER, voor foto zie de kastelenpagina.kastelen

Chipping Campden

Zoals te zien heeft ook dit dorp vele mooie huizen.

En de markthal uit 1627.

Chipping Norton

Het minst aansprekend dorpje is dit, behalve dan de oude molen, rechts op de foto, die uit 1800 stamt.

Winchcombe

Dit dorp is ook en hoogtepunt, het ligt heel dicht bij Cleeve Hill en we kwamen er bijna dagelijks doorheen.

Behalve het dorp is er ook een kasteel, Sudeley, dat alleen met entreegeld te bezoeken is. Hieronder alleen de toegangspoorten hiervan.

Ook nabij Winchcombe, Belas Knab een 6000 jaar oude begraafplaats.

Het word goed aangegeven. Het is een ferme klim om er te geraken. Het is een terp dat op zich niet zo geweldig is maar het landschap, de wandeling en het feit dat dit al zo oud is maakt het de moeite waard om erheen te gaan. Het is ook mogelijk om vanaf Rising Sun hotel erheen te wandelen, het is dan 5 km enkel. Het pad voert je door de heuvels en velden van de Cotswold.

Tenslotte is er in de nabijheid van dit dorp ook nog een ruine van een Abdy, Hailes Abbey, maar voor de entreeprijs krijg je weinig te zien.

Foto op de Abbey pagina.Abbey

Bibury

In dit dorp komt men voor deze rij huisjes gelegen aan de Arlington Row. Maar daarnaast is het aardig met aangelegde tuinen en waterpartijen en er is een forelkwekerij waar je zelf de vis kunt hengelen.

Burford

Wederom een schitterend dorp, erg toeristisch zoals zo vele dorpjes.

Bourton on the Water

Wederom toeristisch maar lang niet zo leuk als Burford of al die andere dorpen.

Lower Slaughter

Heerlijk landelijk, rustig, weinig toerisme en een mooie oude molen. Foto Home page is ook van dit dorp.

Upper Slaughter

Ook hier een beekje en ook bijna geen toeristen.

Stow on the Wold

Zeer oude deur hierboven. Rechts het plein

Stratford upon Avon

Geboorte en woonplaats van William Shakespreare (links) en Anna Hathaway (rechts). Daarnaast veel mooie bouwwerken zoals hieronder te zien is. Dit ligt niet meer in de Cotswold maar je bent er wel redelijk snel vanaf Cheltenham waar wij overnacht hebben.

Rechts de Windmill Inn uit 1599 waar Wiliam delen van zijn werk geschreven heeft. Misschien heeft hij op dit bankje gezeten.

Ook het huis van de zus van William is in Stratford te vinden en te bezoeken. Mocht je zowel dit als ook het huis van William en van Anne Hathaway willen bezoeken kan je goedkoop een kaartje kopen die met korting toegang tot deze en ook het huis van de moeder geven.

Toegang tot een van deze kost £ 12,50, doe je ze alle 4 dan betaal je maar £ 22,50 (2018 prijzen) Dit huis heet overigens Halls Croft.

Ook hier, net als b.v. in Oxford of Sharpness, overal longboats of canalboats genoemd. Vele worden gebruikt als woning net zoals bij ons b.v. in Amsterdam. Prachtig dorp maar helaas ontzetten druk met alle toeristen en kinderen die er een schoolreisje hebben.

Painswick

Een geheel ander dorpje qua huizen, hier meer gebouwd met keien en niet met zandsteen waar de Cotswold bekend door geworden is.

Rechts het oude postkantoor en tevens oudste huis van dit dorp, stamt uit de 16e eeuw

Glastonbury

Een merkwaardig dorp, mooi met enkele pareltjes en een geweldige ruine van de abdij ( zieAbbey) maar je bent hier terug in de tijd omdat er nogal wat hippieachtige jongeren en ouderen rondlopen in speciale kleding. Ook de winkeltjes hebben een heel ander karakter dan normaal.

Frome

een van de minst leuke dorpjes.

Maak een Gratis Website met JouwWeb